فرهنگ آپارتمان نشینی یکی از جدیدترین اصطلاحات است که در زندگی شهر نشینی ما جایگاه ویژه ای دارد. شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که مشاعات ساختمان یعنی چه ؟ که ما در این مقاله سعی داریم آن را بصورت کامل توضیح دهیم.
مشاعات ساختمان شامل موارد زیر است:
- زمین ساختمان
- پشت بام
- درب ورودی
- راهرو
- پنجرههای راهرو
- آسانسور
- ورودی پارکینگ
- پارکینگ اضافی
- پلهها
- شوفاژخانه
- تاسیسات مشترک
- انشعابات مشترک
- حیاط
- لابی
- باغچه
معنی مشاعات
با گسترش سیستم آپارتمان نشینی در جامعه و بخصوص در شهرها ، شاهد آن هستیم که چندین خانواده به طور مشترک و همزمان در واحدهای مختلف یک ساختمان زندگی می کنند ، با این شیوه از سکونت افراد خواه ناخواه باید از برخی از فضاهای آپارتمان به صورت اشتراکی استفاده کنند . از جمله این موارد می توان به راهرو ها و آسانسورها اشاره نمود که مشترکا متعلق به تمامی ساکنانی که در ساختمان ساکن هستند می باشد و به صورت مشترک توسط همه آنها مورد استفاده قرار می گیرد . به این قسمت های ساختمان که کاملا بین ساکنان مشترک است ، مشاعات می گویند و استفاده از آن و مدیریتش دارای قوانین خاص خود می باشد که توسط مدیر ساختمان ( که توسط مجمع عمومی مالکین انتخاب شده ) با توجه به شرایط ساختمان تعین و به ساکنین ابلاغ می شود .
اشتراک ساکنین در قسمت های مشاع ساختمان به این صورت است که همهی ساکنین آپارتمان در استفاده از آن ها سهیم بوده و دارای حق و حقوقی می باشند . به طور کلی بخش های مشاع یک آپارتمان به گونه ای است که هیچ کدام از مالکین به طور کامل و اختصاصی حق مالکیت آن را نداشته و تحت اختیار تمامی افراد می باشد . به همین سبب هر گونه تصمیم گیری پیرامون قسمت های مشترک ساختمان که به آنها مشاعات گفته می شود ، منوط به رضایت همه مالکین بوده و هیچ کس به تنهایی نمی تواند برای این بخش ها اقدامی هر چند جزئی انجام دهد.
حیاط مشاع چیست و قواعد استفاده از آن چگونه است؟
یکی از بخش های بسیار مهم و اساسی در هر آپارتمانی حیاط آن آپارتمان می باشد . این بخش از ساختمان جز اصلی ترین بخش های مشاع ساختمان به شمار می رود . هیچ یک از ساکنین آپارتمان حق ندارد از حیاط ساختمان به طور اختصاصی استفاده نموده و در آن وسایل شخصی و ابزارهای خود را قرار داده و اینگونه موجب مزاحمت برای دیگر ساکنین مجتمع باشد . بر همین اساس قانونگذار در کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری اینگونه بیان نموده است که ؛ هر چیزی را که در حیاط مشاع ساخته شود ، میتوان به صورت قانونی پیگیری و تخریب نمود . چنانچه یکی از ساکنین از حیاط مشاع به عنوان پارکینگ شخصی استفاده کند ، در آن انباری بزند ، سایبانی بگذارد و … امکان شکایت وجود دارد .
نوع ساخت برخی از ساختمانها به گونهای است که گاهی استفاده از حیاط را پیچیده میکند . در این مورد تفاوتی نمی کند که میزان مزاحمت چه اندازه باشد . هرگونه بهره برداری شخصی و مزاحمت برای سایر ساکنین به آنان امکان شکایت می دهد . این مزاحمت ها می تواند شامل ؛ برگزاری جشن و پارتی در حیاط ، قرار دادن زباله در حیاط ، نگهداری حیوان در حیاط ، استفاده زیاد و غیر متعارف از انشعابات آب ، برق و گاز حیاط ، شست و شوی خودرو در حیاط ، قرار دادن برخی وسایل از جمله ، گاری ، تانکر و … در حیاط که باعث آزار و اذیت سایر ساکنین ساختمان می شوند .
ساکنین آن دسته از ساختمان هایی که در ورودی شان به حیاط ساختمان باز می شود ، معمولا دچار اختلافات کمتری می شوند و همگی به صورت مسالمت آمیز از آن استفاده های مشترک می کنند . ولی برخی از ساختمان ها به گونه ای احداث شده اند که حیاط شان در پشت ساختمان واقع شده و ورودی حیاط تنها با گذر از واحد اول آن ساختمان امکان پذیر است . در این صورت معمولا ساکنین دچار اختلاف می گردند و سایر ساکنین توان استفاده از حیاط را ندارند و تنها می توانند از جلوه ظاهری آن لذت ببرند . البته به این نکته نیز باید توجه داشت که ؛ چنانچه در سند اینگونه ساختمان ها ، حیاط آن را مشاع ذکر کرده باشند ، واحد استفاده کننده حق هیچ گونه تغییر ظاهری در آن را نداشته و همچنین اجازه ندارد با وسایل شخصی خود فضای حیاط را اشغال کند .